Eén van de uitgangspunten van het duurzaamheidsbeleid van ETNA is het zoveel mogelijk reduceren van de CO2-voetprint. Het elke 2 jaar meten van een CO2-voetprint geeft inzicht in de klimaatimpact van ETNA en helpt bij het bepalen van de mogelijke reductiedoelstellingen en compensatiemaatregelen. Een centrale rol hierin speelt onze Sustainability manager, Bennie Zeegers, die een ambassadeursrol heeft binnen ETNA en sturing en uitvoering geeft aan het CO₂ reductiebeleid.
Zonnepanelen, groene stroom & laadpalen
Om de CO2 uitstoot, veroorzaakt door het gebruik van elektriciteit te verminderen, is het dak van de assemblagehal van ETNA in december 2021 voorzien van 686 zonnepanelen. Met een verbruik van 217.055 kWh in 2023 zou ETNA met deze installatie volledig in haar eigen stroombehoefte moeten kunnen voorzien. De realiteit is dat het door netcongestie niet mogelijk is om opgewekte stroom terug te leveren aan het net. Het resultaat is dat er 106.048 kWh van de opgewekte stroom direct gebruikt kon worden. De overige benodigde stroom (111.007 kWh) is alsnog ingekocht.
ETNA huurt het pand. Samen met de verhuurder wordt gekeken hoe we nog slimmer om kunnen gaan met onze energiehuishouding. Zo wordt er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van groene stroom.
ETNA heeft onderzoek verricht naar het plaatsen van elektrische laadpalen voor medewerkers en gasten. Door netcongestie is dit helaas op dit moment niet mogelijk. We houden de ontwikkelingen op dit vlak nauwlettend in de gaten.
ENERGIELABEL ETNA BEDRIJFSPAND
Van koelkasten tot grote bedrijfspanden; vrijwel alles wat energie verbruikt moet een energielabel hebben. Het energielabel voor bedrijfspanden geeft aan hoe energiezuinig een gebouw is. Bovendien laat het zien welke energiebesparende maatregelen er nog mogelijk zijn.
Hoe minder fossiele energie een gebouw verbruikt, hoe beter het energielabel. Een energielabel G is de slechtste score. De beste score is een A+++++ energielabel voor bedrijven. Het ETNA bedrijfspand is geclassificeerd als A+++++.