ETNA is aangesloten bij Stichting OPEN/Wecycle. Dit betekent dat voor elke koffiemachine een verwijderingsbijdrage betaald wordt. Hierdoor kunnen alle ETNA-machines aan het einde van de levensduur op een correcte manier, en op dat moment voor de klant, kosteloos voor recycling worden aangeboden of zelfs worden opgehaald via Wecycle voor Bedrijven (check wel even de voorwaarden).

Wecycle logo

Wat is de Stichting OPEN & Wecycle?

"Wecycle is de merknaam die verbonden is aan Stichting OPEN (samen zijn we Stichting Open). Wij geven als regieorganisatie invulling aan de wettelijke producentenverantwoordelijkheid voor producten als elektr(on)ische apparaten, lampen batterijen en (fiets)accu’s. We verzorgen hiervoor de gehele inzameling, sortering en verwerking. Namens alle producenten (waaronder dus ook ETNA koffiemachines) rapporteren we hierover naar de overheid." 

Hoe voldoe ik als zakelijke partij aan de wet- en regelgeving?

"Als zakelijke partij kun je je ingezamelde afgedankte producten niet zomaar kwijt. Hiervoor hebben we in Nederland de richtlijn AEEA (Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparaten).

Op veel gemeentelijke milieuparken kun je als zakelijke partij hiervoor namelijk niet terecht.

Daarom hebben we het platform Wecycle voor bedrijven opgericht. Hier vind je inmiddels ruim 200 Wecycle-inleverpunten. Voor sommige soorten elektrische apparaten die een positieve waarde hebben, zijn er marktpartijen die deze zelfs vergoeden. We hebben een stimuleringsvergoeding geïntroduceerd om goede afgifte te bevorderen. De ontdoener krijgt hierbij een extra vergoeding die kan oplopen tot maximaal € 200,-/ton. Die vergoeding geldt alleen bij correcte afgifte aan een participerende ontvanger. Kom je er met marktpartijen niet uit en wil je toch compleet ontzorgd worden? Dan bieden we ook de mogelijkheid om apparaten GRATIS op te laten halen.

Als zakelijke partij kun je via Wecycle voor bedrijven gebruikmaken van een van de gratis inzamelopties van Wecycle. We bepalen samen met jou welk inzamelmiddel het meest geschikt is, afhankelijk van jouw inzamelvolume en situatie. Met elkaar krijgen we het voor elkaar!"

vvbvanbree vakbeurs recycling   2565.JPG
Recycling.jpg
Play

Inzameling van ewaste

Hoe gaat dit in z'n werk?
Wecycle.jpg

Geen risico's bij inzamelen en recyclen

"Inzamelen en recyclen brengt geen risico’s met zich mee. Wij werken alleen samen met betrouwbare, gecertificeerde partners die voldoen aan wet- en regelgeving. Al onze verwerkers hebben het wettelijk verplicht CENELEC-certificaat."

HOE GAAT DE INZAMELING, TRANSPORT EN SORTERING?

"Dagelijks worden er op duizenden inzamelpunten materialen ingezameld voor sortering en verwerking. Onze transporteurs halen volle inzamelmiddelen op, waarna het materiaal naar een van onze sorteercentra wordt gebracht. Hier worden de afgedankte producten gesorteerd in zes fracties. Waar mogelijk zetten we bij deze sortering ook mensen in die afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Hiermee draagt Wecycle bij aan het verhogen van Social Return on Investment (SROI). Dit gebeurt onder andere in onze z.g. Wecycle Service Centers."

WAT IS HET RESULTAAT?

"In 2023 is meer dan 165 miljoen kilo afgedankte producten ingezameld via het Wecycle-netwerk. Gecertificeerde recyclers verwerken meer dan 80% van de afgedankte producten tot nieuwe, zuivere grondstoffen. Die gebruiken we vervolgens weer voor nieuwe producten."

Meer weten?

Heb je nog extra vragen? Of wil je een maatwerkoplossing of op je bedrijfslocatie heldere uitleg?

Neem dan gerust contact op met Peter de Haan, accountmanager Producenten Services: peter.dehaan@stichting-open.org of kijk op: Wecycle voor bedrijven.

Ontdek meer

895