ETNA koffiemachines worden ontworpen met het oog op minimale milieu-impact, van grondstofselectie tot assemblage. Inzicht in de duurzaamheid en levenscyclus van een koffiemachine is hierbij essentieel. Materialenpaspoorten bieden waardevolle inzichten in de milieu-impact en duurzaamheid van producten. In dit interview met de Productmanager bij ETNA, Ben Welleweerd, duiken we in de inspanningen van ETNA om duurzamere en recyclebare producten te creëren.

Ben

Korte introductie van Ben

We starten het interview met Ben die zichzelf voorstelt: "Ik ben Ben Welleweerd, als productmanager bij ETNA Coffee Technologies ben ik verantwoordelijk voor het ontwikkelen van onze productstrategieën, het bepalen van de productpositionering en het aansturen van productontwikkelingen met een sterke focus op duurzaamheid."

Wat is een materialenpaspoort?

“Materialenpaspoorten dienen als een uitgebreide gids voor de materialen die in onze producten worden gebruikt en bieden essentiële informatie die helpt bij recycling”.
Ben begint “Bij ETNA is recyclebaarheid een belangrijk thema. Daarom werken wij voor onze koffieautomaten met materialenpaspoorten. Een materialenpaspoort geeft een overzicht van alle materialen die in een specifieke koffiemachine worden gebruikt, uitgesplitst in gewichtspercentages. Dit overzicht geeft inzicht in de recyclebaarheid van de gebruikte materialen van de verschillende componenten. Deze transparantie helpt consumenten om beter geïnformeerde beslissingen te nemen over de impact op het milieu en duurzaamheid.”

Het interview vervolgt met de vraag hoe de machines moeten worden gerecycled, en Ben zegt: "We moedigen klanten aan om te profiteren van ons recyclingprogramma". Ben vult aan: “Ons doel is om een ​​recyclebaarheid van minimaal 95% te realiseren. Dit doen we door vanaf de ontwerpfase rekening te houden met de recyclebaarheid van de componenten. We proberen zo min mogelijk verschillende materialen onlosmakelijk met elkaar te verbinden. Dit beleid heeft geleid dat onze machines een zeer hoog recyclebaarheidspercentage bereiken, momenteel tussen 95,2 en 97,2%.”

Materiaal paspoort
Meer informatie over duurzaamheid bij ETNA?
Download ons duurzaamheidsverslag.
#simplysustainable
Herkomst

Welke stappen bereidt ETNA voor om de recycleerbaarheid van hun koffiemachines verder te ontwikkelen?

Ben benadrukt de toewijding van ETNA aan voortdurende verbetering. “Door inzicht te geven in het materiaalgebruik in de materialenpaspoorten kunnen we de producten verder optimaliseren door componenten intelligenter te ontwerpen. Zo kunnen we snel zien welke veranderingen in materiaalgebruik voor de componenten impact hebben op de recycleerbaarheid van de koffiemachine.”

Gebruikt ETNA gerecyclede componenten in de machines en zo ja, welke componenten?

“Absoluut”, bevestigt Ben. "We geven waar mogelijk prioriteit aan het gebruik van recyclebare materialen, zoals gerecyclede kunststoffen voor bepaalde behuizingsonderdelen en aluminium voor zetonderdelen."
We sluiten het interview met Ben af waarbij hij uitlegt hoe men koffiemachines van ETNA op de juiste manier recycled, en wat er daarna gebeurt: “Om onze koffiemachines aan het einde van hun levenscyclus goed te recyclen, is het belangrijk om ze te laten recyclen bij gecertificeerde recyclingbedrijven. Eindgebruikers kunnen de koffiemachines aan het einde van hun levenscyclus inleveren bij onze dealers, die ze kunnen aanbieden aan diverse gecertificeerde recyclingbedrijven. Zo kunnen de materialen een tweede leven krijgen!”


 

Gecertificeerde recyclingsbedrijven

Stichting OPEN
ETNA is aangesloten bij Stichting OPEN. Dit betekent dat voor elke machine een verwijderingsbijdrage betaald wordt. Hierdoor kunnen alle ETNA-machines aan het einde van de levensduur op een correcte manier, en op dat moment voor de klant, kosteloos voor recycling worden aangeboden. Stichting OPEN zorgt voor een duurzame en milieubewuste verwerking van ingezamelde, afgedankte elektrische apparaten. Na de inzameling vindt sortering van de elektrische apparaten plaats. Sommige apparaten worden handmatig gedemonteerd waardoor er hergebruik of betere recycling gerealiseerd kan worden. Deze activiteit gebeurt, waar mogelijk, met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarna wordt het e-waste op de best mogelijke manier verwerkt door CENELEC-gecertificeerde verwerkers. Hierbij worden ook milieugevaarlijke stoffen, zoals batterijen en condensatoren, verwijderd. De ingezamelde apparaten worden zo uiteindelijk allemaal gerecycled tot nieuwe grondstoffen. Voor meer informatie over Stichting OPEN verwijzen wij u naar: www.stichting-open.org

WEEE NEDERLAND B.V.
ETNA is ook lid en aangesloten bij WEEE Nederland B.V. Op dit moment is dit, met name voor Duitsland, een belangrijk inzamel- en recyclingplatform.
WEEE is de afkorting van Waste Electrical and Electronic Equipment. WEEE is de gangbare naam voor de Europese richtlijn die de inzameling en recycling van deze afvalstroom reguleert. Zie voor meer informatie over de WEEE: www.weee.nl
 

Conclusie

Het publiceren van een materialenpaspoort biedt toegang tot inzicht in de volledige levenscyclus van een koffiemachine, van de samenstelling en herkomst tot de recyclebaarheid en de verwijdering ervan aan het einde van de levensduur. Deze transparantie geeft consumenten kennis om weloverwogen beslissingen te nemen en bevordert ook een circulaire economie door het gebruik van duurzame materialen en efficiënt afvalbeheer.

De inzichten over de milieu-impact van deze alledaagse apparaten onderstrepen de bredere implicaties van onze keuzes op het gebied van technologie en consumptiegoederen. Door producten te kiezen met een duidelijk en verantwoord materialenpaspoort ondersteunen we niet alleen het behoud van natuurlijke hulpbronnen, maar ook de beweging naar een duurzamere wereld. 

De materialenpaspoorten van ETNA koffiemachines zijn op aanvraag voor uw beschikbaar. Stuur hiervoor een email aan info@etna-ct.com of vraag uw ETNA dealer naar meer informatie.

Meer informatie over ETNA’s duurzaamheidsvisie vindt u in het ETNA Duurzaamheidsverslag.
 

Ontdek meer

786